Materiaalit ja hoito-ohjeet

Rakastan pehmeyttä ja laadukkaita materiaaleja ja siksi myös Sacama Designin kankaat ja muut materiaalit on valittu huolella näitä ajatellen. Tuotteet on suunniteltu materiaalit huomioiden ja jokainen tuote on omakohtaisesti testattu. Materiaalivalinnoissa on painotettu kotimaisuutta, ekologisuutta, laatua, kestävyyttä ja tietenkin käyttömukavuutta. Toivon, että valitsemastasi tuotteesta tulee sinulle rakas ja pitkäikäinen ystävä.

Merinovilla

Sacama Designin tuotteissa käytetään ainoastaan mulesing-vapaata merinovillaa. Merinolampaat elävät Etelä-Amerikassa, lanka tulee EU-alueelta ja itse neulos on neulottu Suomessa, Orivedellä. Sacama Desing ei tuota, neulo tai maahantuo merinovillaa itse.

Merinovillaa saadaan merinolampaista. Kyseessä on pelkkää alusvillaa tuottava lammasrotu. Merinolampaan villa on hyvin hienoa, pitkäkuituista sekä huomattavasti ohuempaa kuin perinteinen lampaanvilla. Merinolampaita kasvatetaan pääasiassa Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Amerikassa. Suomessa merinoa ei tuoteta. Rotu on syntynyt jalostuksen tuloksena 1400-1700-luvulla ja merinolampaat voivat elää jopa toistakymmentä vuotta. Merinovilla on siis erittäin laadukas uusiutuva luonnontuote.

Mulesing-vapaa merinovilla

Mulesing on merinolampaille tehtävä kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräreiän ympäriltä poistetaan pala löysää ihoa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Loiskärpäset aiheuttavat lampaille helposti myiaase-sairautta. Samassa toimenpiteessä karitsojen hännät usein myös typistetään. Puuduttamattomana toimenpide on lampaalle hyvin kivulias. Toimenpide on nykyään onneksi kielletty suurimmissa osissa maita. Valitsemalla Mulesing-vapaan villan, kuluttaja varmistaa vastuullisen tuotannon ylläpitämisen. Tällä tavoin luodaan myös painetta lampaankasvattajien suuntaan toimintojen muuttamiseksi.

Merinovilla on luonnonmateriaalina omaa luokkaansa. Merinovilla on teknisten ominaisuuksiensa vuoksi todella suosittua kerrastoissa ja talvisessa kerrospukeutumisessa. Merinovillan ominaisuuksiin kuuluu, että se on lämpimällä säällä viileä ja kylmällä lämmin. Se siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta haihduttaen sen ilmaan. Merinovilla ei myöskään kutita tavallisen villan tapaan ja sopii näin ollen myös herkälle iholle. Merinovilla on materiaalina kevyt ja siksi myös näyttää hyvältä ja laskeutuu kauniisti. Merinovillaa onkin alettu hyödyntämään entistä enemmän myös arki- ja jopa juhlapukeutumisessa.

Jos merinovilla tuotteeseen tulee reikä, se kannattaa ehdottomasti paikata. Paikkaus onnistuu parsimalla samalla lailla kuin mihin tahansa villaan. Merinovillan parsiminen vaatii ehkä hieman enemmän sorminäppäryyttä, mutta tuotetta ei kannata missään nimessä hävittää yksittäisen reiän takia.

Merinovilla on luonnonmukainen materiaali, joka lopulta maatuu luonnollisesti vuosien aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun tuote tulee käyttöikänsä päähän voi vaatteen hävittää kompostissa. Koska merinovilla on luonnonmateriaali siitä ei irtoa mikromuovia kuten monista keinokuiduista.

Hoito

Merinovilla on erittäin helppohoitoinen materiaali. Sitä ei tarvitse juurikaan pestä vaan tuulettaminen ja esimerkiksi pakastaminen ovat parhaita hoito- ja raikastuskeinoja. Vaate kannattaa tuulettaa esimerkiksi laittamalla se pakkasyöksi ulos. Tahrat kannattaa yrittää poistaa erikseen eikä välttämättä pestä koko vaatetta. Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, koska bakteerit harvemmin viihtyvät luonnonmateriaaleissa. Tästä syystä merinovillaiset kankaat ja vaatteet harvemmin alkavat haista. Turha peseminen heikentää villan ominaisuuksia ja vähentää muun muassa luontaista antibakteerisuutta.

Jos merinovillainen tuote on kuitenkin pestävä, niin suosi käsinpesua. Sacama Designin merinovilla tuotteet kuitenkin kestävät 30 asteen villapesuohjelman. Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta, pese ilman huuhteluaineita ja vähennä tarvittaessa linkouksen tehoa. Villapesuaineet evät sisällä valkaisuaineita ja entsyymejä. Liian lämpimässä pesty merinovilla kutistuu tavallisen villan tavoin. Villaa sisältäviä vaatteita ei tule liottaa pitkään vedessä. Ennen pesua kannattaa kaikki vetoketjut ja napit sulkea, nauhat solmia sekä tarkistaa, ettei taskuihin ole jäänyt mitään ylimääräistä. Vaikka varsinkin kesällä on mukava kuivata pyykkiä ulkona, niin kannattaa luonnonkuituiset tuotteet kuivattaa sisällä, suojassa värejä haalistavalta auringon UV-valolta. Tuotteissa on aina tuotekohtaiset pesuohjeet, joihin tulee tutustua.

  • Pese neule käsin tai villapesuohjelmalla max 30 °C. Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta. Älä käytä huuhteluainetta.
  • Käsittele villatuotteita hellästi pesun yhteydessä. Älä liota, väännä, hankaa tai rutista villaa voimakkaasti. Huuhtele huolellisesti.
  • Koneessa pestessä voit käyttää linkousta, mutta linkoa kevyesti max 400 rp. Vaihtoehtoisesti voit pusertaa veden pois esimerkiksi rullaamalla neuleen paksun froteepyyhkeen sisälle. Älä käytä kuivausrumpua.
  • Muotoile villatuote kosteana ja kuivaa vaakatasossa ilmavalla paikalla esimerkiksi pyyhkeen päällä. Älä kuivaa suorassa auringossa äläkä patterin päällä tai aivan vieressä.
  • Voit silittää villatuotteen varovasti höyryraudalla tai kostean liinan läpi 150 °C lämpötilassa / raudan kahdella pisteellä / villasilitysmerkillä.
  • Höyryttämällä voi myös muotoilla merinovilla tuotetta, mikäli se on tarpeen.

Vaikka merinovilla on käytössä kestävää se saattaa kuitenkin nukkaantua varsinkin hankauksessa. Tähän auttaa parhaiten villatuotteille tarkoitettu nukkaharja, jolla kaikki Sacama Design:in tuotteet voi huoletta käsitellä. Turhaan tuotteita ei kuitenkaan kannata harjata.

Säilytys

Varsinkin pitkäaikaisessa säilytyksessä merinovillaiset tuotteet olisi hyvä säilyttää vaatepussissa, jolloin mahdolliset kuoriaiset tai muut tuholaiset eivät pääse niihin käsiksi. Mikäli roikutat vaateita suositellaan käytettäväksi leveää vaatepuuta, jolloin tuotteet laskeutuvat kauniisti myös säilytyksestä eikä vaatepuusta jää kovia vekkejä esimerkiksi olkapäihin. Hyvä tapa on laittaa vaatekaappiin pala Setripuuta.

Setripuun teho perustuu puussa luontaisesti olevaan öljyyn. Punasetrin raikas ominaistuoksu raikastaa ja suojaa vaatteet mm. koiperhosilta, jotka eivät siedä setrin tuoksua. Tuoksu on kuitenkin usein ihmisen mielestä miellyttävä. Punasetri on peräisin Pohjois-Amerikasta ja se on heikosti lahoavaa puuainesta. Setriä kannattaa hioa hiekkapaperilla pari kertaa vuodessa, jotta hyvä tuoksu pääsee jälleen paremmin esille puusta. Tippa tai pari setriöljyä puuhun lisättynä pidentää samoin setrin käyttöikää. Jokaisen Sacama Designiltä tehdyn merinovilla vaatteen sisältävän tilauksen mukana tulee yksi setripuunpala.

Poronnahka

Sacama Designin verkkokaupasta löytyvät nahkatuotteet valmistetaan suomalaisesta kasviparkitusta poronnahasta. Poron nahka on pehmeää, kevyttä ja laadukasta. Pehmeydestään huolimatta poronnahka on yksi maailman kestävämmistä nahoista. Poronnahka on todella miellyttävää käytössä ja lisäksi nahka ikääntyy kauniisti.

Nahkatuotteiden materiaaliksi on valikoitunut poronnahka koska se syntyy poronhoidon ja kannanhallinnan sivutuotteena. Poroja ei siis kasvateta nahan vuoksi vaan porotaloudessa porosta hyödynnetään aina kaikki eläimestä saatavat raaka-aineet. Lisäksi kyseessä on kotimainen materiaali.

Porot ovat saaneet elää Suomen Lapissa vapaina laiduntaen lajilleen tyypilliseen tapaan. Jokainen poron vuota on uniikki taideteos ja erilaiset jäljet poronnahassa ovat tavallisia. Jäljet nahassa kertovat Lapin vaaroista ja elämästä tunturissa. Koska Sacama Designillä haluan minimoida materiaalihävikin, niin haluan käyttää myös ne osat, joissa on mahdollisia jälkiä. Tuotteet kuitenkin suunnitellaan aina niin, että mahdolliset jäljet eivät vaikuta tuotteet käyttöön tai suuremmin ulkonäköön.

Sacama Designin mallistossa tullaan näkemään pääosin kolmea eri nahan väriä vaalea (luonnon nahan värinen), värjätty tumman ruskea ja musta. Kasviparkittu nahka on noin 0,6-0,8 mm. paksua.

Hoito

Poronnahkaa voi tarvittaessa käsitellä mehiläisvahapohjaisella hoitoaineella. Nahka kannattaa käsitellä vähän ajan kuluttua tuotteen käyttöönotosta. Vahakäsittely estää nahkaa kuivumasta, mutta kovin usein ei käsittelyä tarvitse kuitenkaan tehdä. Hiero vaha nahkapinnalle kangaspalalla.

Voit tarvittaessa puhdistaa nahkatuotteet kevyesti kostealla liinalla. Nahkaa ei tule pestä. Nahalle on olemassa omat puhdistusaineensa. Jos nahka kastuu esim. sateessa, niin kuivaa se ilmavasti huoneenlämmössä. Älä kuivata nahkaa kuumassa tilassa kuten kuivauskaapissa tai saunassa tai käytä hiustenkuivaajaa.

Oikein hoidettuna nahka kestää käytössä vuosikymmeniä.

Polyesteri

Polyesteri on synteettinen kuitu ja yleisesti käytetty vaateteollisuudessa. Se on ominaisuuksiltaan lujaa, elastista ja hyvin hankausta kestävää. Polyesteri ei nyppyynny tai rypisty herkästi. Sacama Designin tuotteista Willa -solkihuivissa on käytetty polyesteriä (ns. pehmokarva) yhdessä merinovillan kanssa. Polyesteri on valittu koska tällä hetkellä se on kyseiseen tuotteeseen paras vaihtoehto haluttujen materiaalin ominaisuuksien vuoksi. Polyesterille etsitään kuitenkin jatkuvasti korvaajaa, joka laadultaan, ominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaan olisi tuotteeseen sopiva.

Polyesteri on maailman eniten tuotettu tekstiilikuitu. Valmistuksen yhteydessä voidaan vaikuttaa paljon kuidun ominaisuuksiin. Polyestereissä onkin paljon eroja ja käyttökohteita hyvin erilaisia. Polyesteriä käytetään paljon sellaisenaan sekä sekoitteena puuvillan, akryylin, viskoosin ja villan kanssa. Helposti rypistyvien kuitujen, kuten puuvillan, kanssa polyesteriä käytetään parantamaan tuotteen käyttömukavuutta. Polyesterin hoito ja käyttö on helppoa. Polyesteri kestää hyvin auringonvaloa eikä näin ollen haalistu käytössä.

Polyesteristä, kuten muistakin synteettisistä kuiduista, irtoaa pesussa mikromuovia, joka on ympäristölle haitallista. Tämä on polyesterin huonoja puolia. Mikromuovin pääsyä ympäristöön voidaan vähentää pesemällä polyesterituotteet pesupussissa sekä välttämällä turhaa pesua. Willa -solkihuivia ei ole syytä pestä turhaan. Mahdolliset tahrat kannattaa yrittää täsmäpuhdistaa ja huivin saa raikkaaksi tuulettamalla tai esimerkiksi pakastamalla. Nahkaosien vuoksi huivi tulee myös pestä käsin.

Polyesteri suositellaan pestäväksi yleensä hienopesuohjelmalla 40˚ C:ssa ja sitä voi silittää tarpeen vaatiessa yhdellä tai kahdella pisteellä. HUOM! Willa huivin kohdalla tutustu erikseen pesuohjeisiin.

Sacama Designin Willa -solkihuiveissa on käytetty niin sanottua pehmokarvaa. Se on Fleece-kankaisiin kuuluva materiaali (100% polyesteriä), mutta laadussa ei ole fleece-kankaalle tyypillinen rikottu pinta, vaan pinnassa on lyhyt karva. Kangas on ihanan pehmeä.

TUOTETAKUU

Tuotetakuu kattaa tuotteet, joista pystyy toteamaan, että ne ovat huollettu ja säilytetty hoito-ohjeiden mukaisesti. Jos haluat lisätietoja koskien tuotteiden hoito-ohjeita, ota yhteys asiakaspalveluun info@sacamadesign.com