6 Tapaa poistaa sähköisyys vaatteista

Ihana talvi ja pakkanen, paitsi vaatteiden kannalta. Ärsyttääkö kun mekko liimautuu jalkoihin ja neule sähköistyy ja rätisee. Tässä sinulle 6 vinkkiä, miten vähentää ja jopa poistaa sähköisyys vaatteista. Ensimmäinen asia sähköisyyttä vastaan taistellessa tapahtuu jo kaupassa. Luonnonkuiduista valmistetut vaatteet sähköistyvät pääsääntöisesti vähemmän kuin tekokuidut. Tarkista siis, mitä materiaali tuote on. Valitettavasti silti myös luonnonmateriaalit sähköistyvät eikä merinovilla ole siinä poikkeus. Onneksi sähköisyyttä voi helposti vähentää ja jopa poistaa kokonaan.

Suihkuta vaatteisiin huuhteluaine- tai väkiviinaetikka-vesiliuosta

Vaikka merinovillan pesuohjeissa sanotaan, että huuhteluainetta ei tule käyttää pesun yhteydessä, voi vesi-huuhteluaineliuos kuitenkin toimia erinomaisesti sähköisyyden poistossa. Huuhteluaine nopeuttaa kuivumista ja vähentää vaatteiden staattista sähköisyyttä. Sekoita suihkepulloon noin 2 dl vettä ja ruokalusikallinen huuhteluainetta, käännä tuote väärin päin ja suihkuta huuhteluainetta vaatteen nurjalle puolelle. Ole kuitenkin varovainen äläkä suihki tuotetta läpimäräksi! Kokeile myös aina ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan.

Taupen väristä merinovillamekkoa suihkutetaan suihkepullolla.

Väkiviinaetikka-vesiliuos

Huuhteluaineen voi myös korvata väkiviinietikkaseoksella, joka on ympäristöystävällisempi vaihtoehto paljon kemikaaleja sisältävien huuhteluaineiden sijaan. Väkiviinaetikka-vesiliuos toimii samalla tapaa kuin huuhteluaine, mutta on ympäristöystävällisempää ja soveltuu paremmin tuotteille, joiden kanssa ei saisi käyttää huuhteluainetta. Etikassa on kuitenkin oma tuoksunsa, vaikka liuos olisikin laimeaa, joten tämä kannattaa huomioida. Usein tuoksu kuitenkin häviää hetken kuluttua. Sekoita suihkepulloon noin 2 dl vettä ja ruokalusikallinen väkiviinietikkaa, käännä tuote väärin päin ja suihkuta huuhteluainetta vaatteen nurjalle puolelle. Ole kuitenkin varovainen äläkä suhki tuotetta läpimäräksi! Ja jälleen, kokeile ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan.

Sivele vaatetta metallihenkarilla

Jep, luit oikein. Tämä konsti on yllättävän toimiva. Hyöty perustuu siihen, että metalli vapauttaa sähköä ja kun tuotetta sivellään sekä ulko- että sisäpinnalta sen sähköisyys vähentyy. Sivele tuotetta ennen pukeutumista. Tähän toki kelpaa muukin metallinen esine kuin henkari. Ole kuitenkin vartovainen, ettei metalliesineessä ole esimerkiksi teräviä kohtia, jotka voivat vahingoittaa kangasta.

Alushame

Ota käyttöön alushame tai alusmekko. Alushame saa usein vaatteen näyttämään paremmalta ja laskeutumaan kauniimmin, samalla kun se estää hametta tarttumasta jalkoihisi. Alushameenkin kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin. Silkki ja viskoosi toimivat usein hyvin, tekokuitu sähköistyy tässäkin.

Kuvassa on kaksi merinovillaista tuotetta, metallihenkari sekä suihkepullo. Kaikki on aseteltu lattialle ja kuvatt viistosti edestä.

Pidä huolta ihosta ja sen kosteudesta

Kuiva iho on myös monen riesa talvella ja kovilla pakkasilla. Kuiva iho myös edistä sähköisyyttä ja sähköinen tuote liimaantuu entistä kovemmin ihoa vasten. Ihon kosteutta voi lisätä rasvaamalla ihon kosteusvoiteella ennen esimerkiksi sukkahousujen pukemista.

Sukkahousujen päälle rasvaa puolestaan ei kannata enää levittää koska tällöin se se tarttuu itse vaatteeseen ja sotkee tämän helposti rasvaan. Pidä huoli siis vain ihosi kosteutuksesta.

Vältä kuivausrumpua

Merinovillaisia tuotteita ei tule laittaa kuivausrumpuun, mutta näin pakkasella kannattaa sitä välttää muidenkin sähköistyvien materiaalien kanssa. Korkea lämpötila ja hankaus takaavat, että vaatteet sähköistyvät. Pakkasella kannattaa vaatteet ripustaa kuivumaan. Hieman kostea kylpyhuone on tähän loistopaikka koska kostea puolestaan estää vaatteiden sähköistymisen.

Sähköisyyden poistoaineet

Sähköisyyttä voi poistaa vaatteista myös erikseen myytävillä sähköisyydenpoistajilla. Kyseessä on teollisesti valmistettu tuote, jota usein suihkutetaan vaatteelle. Tuotteita on olemassa erilaisia ja kannattaa aina testata ensin pienelle alueelle ja huomaamattomaan paikkaan, sopiiko suihke tuotteelle ja materiaalille. Usein kevyt suihkutus riittää, älä kastele siis tuotetta liikaa. Suihkeiden ei pitäisi muuttaa materiaalin ominaisuuksia eikä ulkonäköä.

Tässä 6 erilaista vinkkiä, joiden avulla pystyt taistelemaan talven ja pakkasen aiheuttamaan sähköisyyttä vastaan! Voit valita, mikä on mielestäsi helpoin ja itsellesi parhaiten sopiva tapa tai laita vaikka kaikki kokeiluun. Kerro myös ihmeessä, mikä kikka toimi parhaiten! Tai olisiko sinulla vielä lisätä jokin keino listaan?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *