Merinovillan hoito

Merinovillan hoito on helppoa ja se onkin yksi materiaalin parhaista puolista! Löydät alempaa 6 vinkkiä siihen, miten hoidat merinovillaisia tuotteita. Merinovillaa ei juurikaan tarvitse pestä ja turha pesu itseasiassa vain huonontaa merinon ominaisuuksia. Usein tuulettaminen ja muun muassa pakastaminen ovat parhaita hoito- ja raikastuskeinoja. Nyt keskellä talvea kannattaakin ottaa kirpeästä pakkassäästä kaikki mahdollinen irti ja tulettaa helposti vaikka koko vaatekaappi!

Jos merinovilla vaatteeseen kuitenkin tulee selviä tahroja, niin kannattaa ne yrittää poistaa erikseen pesemättä koko vaatetta. Koska merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, hylkii se pahaa hajua ja jonkin verran likaa. Bakteerit harvemmin viihtyvät luonnonmateriaaleissa ja tämän vuoksi merinovillaiset tuotteet harvoin alkavat haista. Villalla on kuitenkin oma ominaishajunsa, joka korostuu varsinkin tuotteet ollessa märkä. Turha peseminen vähentää villan luontaista antibakteerisuutta ja näin myös heikentää sen laatua.

Merinovillan hoito. Taupen värinen merinovilla neulemekko ja musta merinovillainen neuletakki roikkuvat tuulettumassa aidassa ulkona pakkasessa.

Merinovillan peseminen

Sacama Designin merinovillaiset tuotteet voi pestä pyykinpesukoneessa 30 asteen villapesuohjelmalla käyttäen villalle tarkoitettua pesuainetta. Huuhteluainetta ei tule käyttää ja myös linkouksen voimakkuutta voi halutessaan vähentää. Kaikkein parhaiten suojaat tuotteet pesemällä ne hellästi käsin ja tätä myös suosittelen, mutta ymmärrän kuitenkin elämän realiteetit ja siksi Sacaman tuotteet on testattu konepesussa. Merinovillan hoito on lopulta siis hyvin yksinkertaista. Jokaisen tuotteen kohdalla löytyy linkki hoito-ohjeisiin ja tietenkin myös tuoteessa itsessään on aina pesu- ja mareriaalimerkinnät.

Tutustu tästä valikoimaan

Merinovillan hoito. Merinovilla kangaspakka, jossa on päällekkäin kolme eriväristä kangasta. Ylimpänä vaalea harmaa, keskellä musta ja alimpana taupe.

Tärkeää olisi kuitenkin pestä villatuotteet erikseen muusta pyykistä ja käyttää villapesuaineita. Villalle suunnitellut pesuaineet eivät sisällä valkaisuaineita tai vilalle haitallisia entsyymejä. Veden lämpötilan kanssa kannattaa myös olla tarkkana koska liian lämpimässä vedessä pesty merinovilla kutistuu tavallisen villan tavoin. Käsinpestäessä merinovillaa ei kannata liottaa pitkään vedessä eikä myöskään rutistaa ja vääntää voimakkaasti kuivaksi.

Kesällä olisi kiva kuivata merinovillaiset tuotteetkin ulkona, mutta luonnonkuituiset tuotteet ovat herkkiä auringon UV-säteille, joten ne kannattaa kuitenkin kuivattaa sisällä. Suosi myös vaakatasossa kuivaamista koska märkä villatuote on painava ja venyy helposti väärään muotoon. Samalla tuote kannattaa muotoilla kosteana oikeisiin mittoihin.

Muista aina ennen pesua ja oikeastaan jo tuotetta ostaessa kurkista pesulappuun, koska joskus jonkin materiaalin hoito voi tulla yllätyksenä. Tällöin kannattaa myös miettiä onko valmis huolehtimaan tuotteesta niin, että se todella pysyy kauniina ja käyttökelpoisena pitkään. Mikäli roikutat vaateita suositellaan käytettäväksi leveää vaatepuuta, jolloin tuotteet laskeutuvat kauniisti myös säilytyksestä eikä vaatepuusta jää kovia vekkejä esimerkiksi olkapäihin.

Merinovillan hoito pähkinänkuoressa

  • Tuuleta tuotteita säännöllisesti (Ulkona pakkasessa parasta!)
  • Pese neule käsin tai villapesuohjelmalla max 30 °C. Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta. Älä käytä huuhteluainetta.
  • Käsittele villatuotteita hellästi pesun yhteydessä. Älä liota, väännä, hankaa tai rutista villaa voimakkaasti. Huuhtele huolellisesti.
  • Koneessa pestessä voit käyttää linkousta, mutta linkoa kevyesti. Voit vaihtoehtoisesti pusertaa veden pois esimerkiksi rullaamalla neuleen paksun froteepyyhkeen sisälle. Älä käytä kuivausrumpua.
  • Muotoile villatuote kosteana ja kuivaa vaakatasossa ilmavalla paikalla esimerkiksi pyyhkeen päällä. Älä kuivaa suorassa auringossa äläkä patterin päällä tai muun lämpölähteen vieressä.
  • Voit silittää villatuotteen varovasti höyryraudalla tai kostean liinan läpi 150 °C lämpötilassa / raudan kahdella pisteellä / villasilitysmerkillä. Höyryttämällä voi myös tarvittarvittaessa muotoilla merinovillaista tuotetta.

Säilytys

Varsinkin pitkäaikaisessa ja varastosäilytyksessä kanattaa merinovillaiset tuottee säilyttää vaatepussissa. Oikeanlainen säilytys on osa merinovillan hoitoa. Vaatepussi suojaa vaatteita, jotta mahdolliset kuoriaiset tai muut tuholaiset eivät pääse niihin käsiksi. Tunnetusti esimerkiksi koiperhoset voivat olla villavaatteiden riesa. Tämän vuoksi on hyvä tapa laittaa vaatekaappiin pala Setripuuta. Setripuu suojaa vaatteita juurikin muun muassa koiperhosilta, jotka eivät siedä setrin tuoksua. Setripuun teho perustuukin puussa luontaisesti olevaan öljyyn ja sen tuoksuun. Tuoksu on kuitenkin ihmisen nenään yleensä miellyttävä. Saat jokaisen Sacama Designin tilauksen mukana setripuunpalan.

Kolme setripuunpalaa aseteltu taupenvärisen merinovillakankaan päälle. Setripuunpaloissa on keskellä reikä, jotta ne voi pujottaa henkariin. Merinovillan hoito
Taupen värinen merinovillamekko roikkuu henkarissa puuseinää vasten. Henkarissa on pyöreä setripuunpalanen. Merinovillan hoito.

Käy tästä tutustumassa laajemmin Sacama Designin materiaalitietoihin ja hoito-ohjeisiin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *