Miksi merinovilla?

Kun aloin ensimmäisen kerran miettiä yrittäjyyttä ja omien tuotteiden suunnittelua ja luomista, niin yhtenä oleellisena taustatekijänä oli materiaalin valinta. Mietin myös pitkään, haluanko sitoutua tai profiloitua johonkin tiettyyn materiaaliin vai pitää niin sanotusti ovet avoinna. Minulle oli kuitenkin alusta alkaen selvää, että haluan tuotteilleni luonnonmukaisen ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavan materiaalin. Mietin myös, millaisia tuotteita haluan tehdä. Missä ja millaisessa ympäristössä tuotteitani käytettäisiin. Kuka niitä käyttäisi ja mitä ominaisuuksia hän arvostaisi. Kotimaisuus on ollut ja on minulle itselleni arvo, jota arvostan lähes kaikessa. Uskallan ja haluan sanoa, että olen ylpeä Suomesta, suomalaisuudesta ja ennen kaikkea Suomen luonnosta ja sen puhtaudesta. Nämä arvot näkyvät paitsi Sacaman materiaaleissa myös värimaailmassa ja valinnoissa.

Miettiessäni ja etsiessäni sopivia materiaaleja törmäsin varsin usein villaan. Suomalainen lampaanvilla on upea materiaali, joka tietysti olisi lähes täysin kotimaista tuotantoa, mutta monen muun herkkäihoisen tapaan lampaan villan valinta kuitenkin tyssäsi siihen, että en pysty käsittelemään sitä sen aiheuttaman kutinan vuoksi. Tämä ongelma oli jo aiemmin ohjannut minut merinovillan pariin ja sitä löytyikin kaapista useamman aluskerraston verran. Lisäksi joitain sekoitteita, joissa merinovillaa oli mukana yleensä X% verran. Merinovilla oli siis materiaalina tuttua ja aivan super ihanaa, joten aloin miettiä, että miksi tätä ei käytetä enemmän ihan tavallisessa pukeutumisessa? Muutamia tuotteita ja yrityksiä löysin kilpailija-analyysia tehdessäni, mutta päädyin kuitenkin lopputulokseen, että merinovilla on tavallisessa pukeutumisessa aivan liian aliarvostettu materiaali.

Merinovilla kangaspakka, jossa on päällekkäin kolme eriväristä kangasta. Ylimpänä vaalea harmaa, keskellä musta ja alimpana taupe.

Merinovilla tarjoaa todella paljon mahdollisuuksia juurikin sen monipuolisuuden vuoksi. Tavalliseen villaan verrattuna merinovillaneulos on ohuempaa, pehmeämpää ja ulkonäöltään sileämpää. Siis aivan täydellistä ihan jopa juhlapukeutumiseen. Aloin miettiä millaisia tuotteita haluaisin tehdä sekä jo muutamaa valmista protokappaletta ja totesin merinovillan olevan näihin täydellinen vaihtoehto.

Ja vaikka merinovillaa ei suomessa suoraan tuotetakkaan, niin kuitenkin täällä valmistetaan neulosta ja sen tuotantoon pääsee mahdollisuuksien mukaan jopa vaikuttamaan. Merinovilla on myös loistava valinta meidän pohjoiseen ilmastoon. Pääosa vuodesta on enemmän tai vähemmän kylmää ja tähän paras ratkaisu ikinä, on merinovillainen neuletakki! Vaatekappale, joka kulkee aina mukana, yksinkertaisuutensa puolesta sopii mihin tahansa asuun ja toimii tarvittaessa jopa mekkona.

Merinovillatuotteiden valmistuksessa on omat kommervenkinsä ja materiaali on vaatinut hieman opettelua. Merinon todella suuri joustavuus antaa pukeutumiseen paljon mahdollisuuksia mutta samalla tuo haasteita tuotteiden valmistukseen ja mitoitukseen.

Mistä merinovilla on peräisin?

Sacana Designin tuotteissa käytetty merinovilla on peräisin Etelä-Amerikasta tai siellä siis lampaat elävät. Merinovillaa saadaan merinolampaista, joita kasvatetaan pääosin Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Amerikassa. Kyseessä on pelkkää alusvillaa tuottava lammasrotu. Merinolampaan villa on hyvin hienoa, pitkäkuituista sekä huomattavasti ohuempaa kuin perinteinen lampaanvilla. Rotu on syntynyt jalostuksen tuloksena 1400-1700-luvulla ja merinolampaat voivat elää jopa toistakymmentä vuotta. Merinovilla on siis erittäin laadukas uusiutuva luonnontuote. Lampaista kehrätty villa toimitetaan EU-alueelle, jossa valmistetaan neuloksissa käytettävä lanka. Itse neulos neulotaan Suomessa, Orivedellä.

Mulesing-vapaa merinovilla

Sacama Designin tuotteissa käytetään ainoastaan mulesing vapaata merinovillaa. Mulesing on merinolampaille tehtävä kivulias toimenpide, jolla pyritään estämään loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Onneksi tämä toimenpide on jo kielletty useimmissa maissa. Oikeastaan ainoa keino lainsäädännön lisäksi taistella tätä vastaan on se, että kuluttajat ja yritykset hankivat ainoastaan kangasta tai tuotteita, jotka on valmistettu mulesing vapaina. Tämä luo paineita kasvattajia kohtaan ja pakottaa heidät luopumaan toimenpiteestä, mikäli mielivät saada tuotteensa varsinkaan kansainvälisille markkinoille.

Voit lukea vielä tarkemmin mulesing vapaasta merinovillasta sekä materiaalista ylipäätään täältä.

Malli seisoo kujalla ja hänellä on päällään musta merinovillainen asukokonaisuus. Neulemekko, neuletakki, huivi sekä panta. Kädessä mallilla on laukku. Hän katsoo vasemmalle ja hymeilee.

Merinovillan ominaisuudet

Merinovilla on luonnonmateriaali ja siinäkin omaa luokkaansa. Kuten aiemmin jo todettu on merinovilla monelle tuttu nimen omaan teknisistä aluskerrastoista. Tämä johtuu siitä, että merinovillan ominaisuuksiin kuuluu, että se on lämpimällä säällä viileä ja kylmällä lämmin. Se siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta haihduttaen sen ilmaan. Materiaali toimiikin loistavasti kerrospukeutumisessa ja siksi voit hyvin pukea myös useamman merinokerroksen päällekkäin. Kokemuksesta voin sanoa, että Caro-neuletakki Margareta-neulemekon päällä on paitsi lämmin myös todella tyylikäs ja ajaton asukokonaisuus.

Löydät molemmat tuotteet kolmessa värissä verkkokaupasta.

Merinovilla ei myöskään kutita ja sopii näin ollen myös herkälle iholle. Lisäksi merinovilla on materiaalina kevyt ja siksi myös näyttää hyvältä ja laskeutuu kauniisti. Pienenä huonona puolena täytyy mainita materiaalin sähköistyminen helposti näin talvella, mutta sen poistamiseen on olemassa lukuisia helppoja kikkoja joita hyödyntää!

Merinovillan elinkaari

Merinovilla on luonnonmateriaali, joka lopulta maatuu vuosien aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun tuote tulee käyttöikänsä päähän voi vaatteen hävittää jopa kompostissa, mutta jos on mahdollisuus tekstiilin kierrätykseen, kannattaa tuote tietenkin heittää sinne. Sacaman tuotteet ovat 100% merinovillaa, joitain yksittäisiä nappeja, neppejä, naruja tai pesuohjelappua lukuunottamatta. Poistamalla nämä voit siis olla varma, mitä materiaalia sinulle jää jäljelle ja tämä helpottaa kierrättämistä. Ja yhtenä tärkeimpänä, koska merinovilla on luonnonmateriaali siitä ei irtoa mikromuovia kuten monista keinokuiduista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *